Beter 'n halve onderbroek dan een bloot achterwerk
Door: Gerdien
19 Januari 2007 | Suriname, Paramaribo
Nou daar is ze weer. Gisteren al weer laatste dag in Claudia A. Huis gehad. Gaat zo snel. Morgen komt Kim en dan heb ik dus nog drie weekjes vakantie in Suriname, om 11 februari om 9 uur 's morgens op schiphol te staan. Gelukkig heb ik dan nog twee weekjes om weer in Nederland te aarden en dan begin ik 26 februari weer te werken. Zo, Hans ben je op de hoogte!
Maar goed gaat dus veel te snel. Wil niet weg! Heb dus ook de storm die Nederland heeft aangedaan niet gemist. Hoorde ik ook pas gisteravond laat. Is mam weggewaaid? Wij hadden gister een tropische bui en ben dus heel hollands op fiets zeiknat geregend. Want het is nog altijd regenseizoen, wat niet heel erg is: het is wat koeler (29/30 graden) dan in het droge seizoen en je hebt bijna elke dag wel flinke regenbui.
Verder zou ik jullie vertellen van de hiv-enquetes. Was echt reuze interessant om na te gaan hoe mensen erover denken. Er is duidelijk verschil tussen bevolkingsgroepen: zo zijn de creolen over het algemeen zeer goed op de hoogte van hoe hiv wordt overgebracht en wat je dus moet doen om dat te voorkomen. Veel mensen zeggen echter dat jongeren dus wel weten dat je condoom moet gebruiken en je regelamtig moet laten testen, maar ze nonchalant zijn en het gewoon niet doen. De 4/5 hindoestanen die we hebben geinterviewd waren echt veel conservatiever en hebben nog een flink aantal vooroordelen ten aanzien van mensen met hiv/aids. Maar goed, dat waren dus 4/5 van de 100 enquetes dus mag je natuurlijk geen algemene conclusies uit trekken (maar doe dat toch). Verder zijn de cijfers in suriname vaag: er wordt gezegd dat er 9000 mensen zijn met hiv of aids. Dat aantal schijnt in de afgelopen jaren flink gegroeid te zijn. Maar volgens mij zijn er gewoon ontzettend veel mensen die het stil houden en dus niet in die cijfers zijn meegenomen. Aangezien wij onder de 100 enquetes die we afnamen, en dat was niet elk huis in de straat en elke straat in de wijk Ababroki, 4/5 mensen met hiv/aids zijn tegen gekomen, vrees ik dat et cijfer in het echt iets hoger lag. Meest indrukwekkende was het bezoek aan een client van het Claudia A. Huis: een mevrouw met een vergevorderd stadium van aids, die erg ziek lag te zijn in bed. Om haar heen haar twee puberdochters en haar ouders, die allemaal weten dat het heel snel afgelopen kan zijn.
En toch raar: het grijpt me niet zo aan als ik van te voren zou denken. Heeft waarschijnlijk te maken met dat het vrij snel soort van normaal wordt (ook bijvoorbeeld van hoe er met kinderen in tehuis wordt omgegaan) en wat ook belangrijke factor is, is dat mensen zelf lijken te berusten in hun situatie.
Deze week heb ik voornamelijk gespeeld met de kindjes, mee gedacht over training die gegeven gaat worden en tips gegeven en toen was het al weer mijn laatste dag. Gisteren waren echt groot deel van de kindjes (en zusters) ziek: griep. En dat verspreidt zich in zo'n huis dan echt in mum van tijd. Foto's genomen van lieve baby. Jullie zullen het schattigheidsgehalte zien, jongens.
Gisteren was Lee, amerikaan uit Kajana, in de stad. Dus hebben we met Janneke, Ivo, Daniel, Lee en ik, weer even 'Kajana' gehad. Was erg gezellig!
Nou, dat was mijn verhaal alweer. Ga nu maar weer winkelen. En nee, er is hier geen H&M, wat ik heel komisch idee vind. Wel heel veel chineze winkeltjes en natuurlijk ook wat andere winkels. Veel bling, bling en synthetische dingen. Dus goed snuffelen en dan kan je ook wel leuke dingen vinden, maar vrees dat ik hier wel beetje vervormde kledingsmaak heb gekregen, dus graag vrijwilligers die dat in de eerste week dat ik thuisben zo snel mogelijk weer omvormen.
Dat was het dan echt. Nog even een leuke surinaamse spreuk die niet op het verhaal slaat, maar o zo leuk is: ' beter een halve onderbroek, dan een bloot achterwerk', wat betekent dat je niet alles kan hebben.
Tot gauw! Kus, Gerdien
Tot gauw! Kus, Gerdien
19 Januari 2007 - 20:16
Mirjam:
Als je toch antropologisch onderzoek doet, mag je best conclusies trekken op basis van 4/5 personen, hoor. :-)
En ik! Ik wil uw kledingsmaak wel weer op pijl brengen! -
20 Januari 2007 - 07:18
Hans:
Hoi Gerdien, Nog heel veel plezier je laatste vakantieweekjes en ik zal je verhalen per weblog missen.
Groet Hans -
20 Januari 2007 - 20:34
Jaap:
Nu heb je het al drie keer op je sit over Lee, is niet goed lieverd, het wordt tijd dat je terugkomt.
Mirjam je foute theedoek grap staat op de vorige pagina! -
21 Januari 2007 - 14:45
Mirjam:
Hoe lang heb je er over gedaan om die te bedenken?
Beter een theedoek dan een Lee-doek? -
23 Januari 2007 - 10:00
Jaap:
Volgens mij zijn de mensen niet meer zo geintresseerd in Gerdientje Heijs.
Uit het oog... -
23 Januari 2007 - 12:00
Mirjam:
Misshien moeten we een keiharde stelling hier deponeren om reactie uit te lokken. Alhoewel, als er toch niemand kijkt maakt dat natuurlijk ook geen drol uit.
Ik hoop wel dat Gerdientje Heijs beseft WIE HAAR ECHTE VRIENDEN ZIJN!
23 Januari 2007 - 12:00
Mirjam:
Of wie blijkbaar geen leven hebben. -
23 Januari 2007 - 20:53
Tina:
die suri's zijn zo gek nog niet....ik vind hem absoluut leuker dan beter een vogel inde hand.enz nou Gerdien, geniet nog even drie weken van je reis want het is hier echt koud aan het worden. Die storm was echt heftig en de natte sneeuw komt ons nu met een bezoek vereren. Hier heb je aan een halve onderbroek ook niks want dan vriezen je billen eraf. als ik morgen op mijn fietsje naar de Inholland ga zal ik aan je denken in je tropische bui! tot gauw!! -
24 Januari 2007 - 21:35
Marjan Hamerling:
Hoi Gerdien , ik geef het toe , ik ben een beetje dubbel over je terugkomst.Ik zal blij zijn als je er weer bent, maar ik zal ook je mooie verhalen missen. Daarnaast maak ik me een beetje zorgen of jij het achter de computer op een kantoor nog wel zult kunnen uithouden?? -
26 Januari 2007 - 19:59
Bea:
Hoi Gerdien,
Het is nu vrijdagavond , moe en voldaan na een vrijdag waarin ik allerlei papperassen, post, verslagen, uitnodigingen, overzichten etc heb weggewerkt.
Vanavond ook nog even de V&D uitverkoop doorgestruind.
Wat een beperkt gedoe hier als ik jouw acties lees. Jij zit nu midden in het leven en wij hebben hier een gekunstelde wereld waarin iedere centimeter voorgeprogrammeerd is. Nu nog lekker genieten van Suriname. 11 februari komt al snel dichter bij. Maar 26 februari klinkt nog heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel ver weg!!!!! dream on.
groetjes Bea -
28 Januari 2007 - 23:26
Mirjam:
Gefeliciteerd met je papa. O nee wacht. Tis al voorbij. Is het leuk, met Kim? (Zo niet, mail dat dan maar, niet zo leuk voor Kim om hier te lezen. :-P ) -
29 Januari 2007 - 08:49
Madelon:
Hai Gerdien,
Leuk alles weer ff bijgelezen te hebben. Klinkt allemaal erg leuk om mee te maken! neem ook maar zo`n kleine schattige baby boy voor mij mee hoor!
Hou je spang, chill m daar lekker! ha ha, jij kan straks lekker met die meiden mee praten! je weet nu precies wat ze zeggen hi hi heeft ook z`n voordelen!
Hier alles oke! met mijn lieffies ook! net een goed kamp gedraaid in Oisterwijk.
doeiiii x -
29 Januari 2007 - 08:52
Madelon:
mijn lieffies zijn natuurlijk m kind en vriend en t kamp in Oisterwijk was natuurlijk niet met mijn lieffies maar met de draakjes :wink: ha ha ha -
29 Januari 2007 - 20:00
Kees En Ria:
Hoi Gerdien, bedankt voor je kaart! We blijven het ook leuk vinden om je belevenissen op je site te volgen. Nog een paar hartstikke fijne weken gewenst! Geniet ervan.
Doei -
29 Januari 2007 - 20:52
(Hans) Names Elleke:
Dag Gerdien,
Ik hoor dat je binnenkort alweer terug komt. Namens Elleke willen ik je een goed terugreis wensen en nog een leuke laatste weken daar in Suriname -
31 Januari 2007 - 22:10
Maaike:
Hoi Gerdien
Nog even genieten van je geweldige avontuur! Fijn dat je nog even tijd hebt om weer te wennen voordat je weer aan het werk mag. Ik zal je verhalen ook missen, maar kijk ernaar uit je weer "live"te kunnen zien en bij te kletsen!
alvast goede reis terug, en voor nu nog genieten!
x maaike