Kajana, here we come! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van gerdienheijs - WaarBenJij.nu Kajana, here we come! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van gerdienheijs - WaarBenJij.nu

Kajana, here we come!

Door: Gerdien

Blijf op de hoogte en volg

06 November 2006 | Suriname, Paramaribo

Zo heb mijn mannetje of liever vrouwtje op landkaart alvast veranderd naar binnenland en we volgen dan zelf morgen om 14.30 surinaamse tijd. Vandaag hebben we 'ons' vliegtuig betaald, want het vliegtuig is dan echt even van ons 4-en. En toen hebben we gezien welke vliegtuigjes het zijn: echte flying docters vliegtuigen. Jeeehhh! Wordt dus heel spannend, maar leuk spannend!
Heb verder ook veel zin om naar binnenland te gaan: even weg uit drukke stad, lekker meewerken op schooltje en het schijnt inderdaad fantastisch te zijn in het binnenland. Mijn 13 fotorolletjes zitten dus in de tas. Brengt mij meteen naar de vraag om digitale foto's: nee, heb geen digitale camera (doe het nog ouderswets analoog spiegel reflex), maar hoop van mensen die meegaan wat digitale foto's te krijgen en anders is er Kim nog. Maar dat duurt dus nog even. Heb het overigens nu al zo druk om jullie mailtjes en reacties te lezen, maar wel erg leuk hoor! De reacties op persoonlijke mailtjes zijn dus mager, maar beloof dat als ik weer terugben in 'foto' (zo noemen ze stad / Parbo hier; Jaap vroeg namelijk om mijn kennis tot dusver van surinaams, dus dat laat ik er even tussendoor komen)ik gewoon een halve dag internet neem en iedereen eens zal berichten.

Verder heb ik uiteindelijk afgelopen dagen niet zoveel gedaan. Zaterdagmiddag even met andere vrijwilliger iets gedronken en zaterdagavond uit geweest. Jawel! Eerst naar 't Vat geweest. Dat is kroeg waar alle 'bakra's' ofwel witneuzen komen, kortom niet zo leuk. Daarna nog naar ander tentje geweest, waar het erg fijn vertoeven is en ze ook hangmatten enzo hebben hangen en....waar ze ook salsales geven. Dat wordt dus doel voor januari en voor als Kim er is. Gister zouden we gaan fietsen, maar huurfiets van Janneke bleek gestolen te zijn. Terwijl die achter hek van guesthouse stond en de dief dus ook nog een keer onder mijn slaapkamerraam langsgeslopen moet zijn. Vrijpostig (zeggen ze hier ook en is zo'n leuk ouderwets woord!)!
Dus fietsen werd naar fietsverhuurbedrijf, politie, etc. Uiteindelijk nog stukje in mijn eentje gegaan, maar naar overkant van Surinamerivier gaan scheen lastig te zijn omdat er suikerfeest was, dus weinig bootjes beschikbaar of voor veel geld naar overkant. Hoe dan ook, ik heb maar besloten om terug te gaan en gewoon lekker te gaan lezen. Kortom Kim, we gaan in januari / februari dus ook langs plantages fietsen; goed? Heb zo'n zin in je komst!

Vandaag hebben we dus laatste dingetjes voor Kajana gedaan. Daarna nog even in kinderbadje bij guesthouse gebadderd. Heerlijk even verkoelen. We gaan zo nog even fles drank kopen voor de kapitein van het dorp. Die schijn je gunstig te moeten stemmen d.m.v. drank. En aangezien wij er best een tijd gaan zitten en het dus wel fijn is dat baas van het dorp ons gunstig gezind is, doen we dat maar. En we hebben zometeen nog afscheidsmaaltijd bij guesthouse.
Kortom: gaat erg goed met mij en heb het hier reuze naar mijn zin. Mis Jaap nog wel steeds ondanks lelijke woorden op site. Kim, ik mail nog even wachtwoord door zodat je 'ja' kan zeggen mocht hij vraag toch overmorgen op site zetten.

Verder belde mijn moeder gister. Gaat erg slecht met mijn tante. Reden dus om aantal traantjes te laten en me vreselijk onthand te voelen en verdrietig. Veel lieve mensen van guesthouse en 3 die meegaan naar binnenland die arm om me heen slaan, lekker met me babbelen over hoe ik me voel en bloemetje bij het ontbijtbordje neerleggen om me op te vrolijken. Weet echt niet hoe ik dat toch doe, zoveel lieve mensen om me heen verzamelen.
Voor mensen (mam en familie) die het in nederland dus moeilijk hebben en veel zwaarder dan ik ondanks mijn gejammer: heel veel sterkte.

Nou dat was mijn verhaal weer. Hoop dat jullie er de komende 5 weken op kunnen teren. Ik zelf denk ik niet, maar zal het schriftelijk noteren en probeer een groot gedeelte na te vertellen. Nog even wat betreft links fietsen: er heeft hier van alles gezeten, zo ook nog even de engelsen en denk dat ze het daar van over hebben gehouden. waren er nog meer vragen waar ik op moest antwoorden? Oh ja, ze drinken hier m.n. bier: Parbobier. Wel wijn gezien, maar nog niemand wijn zien drinken. Volgens mij ook wel cocktails.

Tot over 5 weken! Heel veel succes, plezier en sterkte allemaal en hoop dat jullie nog even doorgaan met berichten en kletsen op deze plek zodat ik het allemaal over 5 weken kan teruglezen.

Veel liefs voor iedereen, Gerdien

• 07 November 2006 - 18:23

Hans:

Ok, Gerdien ik hou je in ieder geval op de hoogte van alle ins en outs tijdens je afwezigheid. Willemien heeft een zoontje. Simon. De geboorterijnhovegolf is nu wel zo'n beetje achter de rug, maar ja wie weet weet ik over 5 weken weer te vertellen dat er 1,2,3,4,5... zwanger zijn.
    Gr. Hans

• 07 November 2006 - 21:54

Mirjam:

Wat waarschijnlijk groot nieuws zou zijn is als Hans vertelt dat hij zelf zwanger is :-) Sorry, ik ben flauw. En op zoek naar nieuwe dagelijkse afleiding nu jij hier niks schrijft.

Trouwens, over primitief gesproken; ik heb vandaag op een emmer geplast in eigen huis vanwege loodgieter!

Kus

• 08 November 2006 - 21:04

Jd:

Vanwege loodgieter? Heeft jouw loodgieter je aangeraden op een emmer te plassen? Is hij je goeroe?

(Ik dacht, ik denk, weet je wat ik doe? Ik denk, ik dacht: ik doe ook even flauw.)

Nou, daar zitten we dan. Ik weet niet hoe het met anderen zit, maar ik heb deze site in korte tijd tot één van mijn dagelijkse surfbestemmingen gemaakt. En dat is nu tot een abrupt einde gekomen, dankzij drankzuchtige dorpsoudsten, Flying Doctor vliegtuigje en een schooltje in de rimboe.

Tof, dat.

Ik hoop dat je het leuk hebt, veel bijzondere ervaringen opdoet en veel te vertellen hebt over 5 weken. Ik zie er nu al naar uit.

Pas op voor Piranha's en steekbeesten! Liefs!

• 08 November 2006 - 22:24

Simon:

Waar in Gods naam ben je nu Gerdientje Heijs?

The Surinam toad is about 20 cm (8 inches) long. It has a flat, squarish body, small eyes, and a flat head with loose flaps of skin on the snout and jaws. The digits end in small, star-shaped appendages that aid food finding.

The Surinam toad mates in water.

Kusjes XX Simon

• 08 November 2006 - 23:06

Mirjam:

Nee, de loodgieter was te lui om iets te fiksen en zei: 'weet je wat; zeik maar lekker in een emmer! Ik heb d'r geen zin meer in.' En weg wassie.

• 09 November 2006 - 08:44

Madelon:

Hai Gerdien!

Je zit nu natuurlijk al lekker in de rimboe maar toch nog ff een krabbeltje van mij! fijn om te lezen dat alles zo goed met je gaat! Ben bij Annemiek & Noa geweest, t was echt een poppie! ga je even een foto mailen die we speciaal voor jou hebben gemaakt! Mis je op de S..... kom over een tijdje wel weer eens bijlezen als je terug bent uit de rimboe!
    Geniet en have fun!

• 09 November 2006 - 09:19

Jaap:

Mir, heeft ie niet even staan te kijken?

• 10 November 2006 - 15:25

Maaike:

Hee Gerdien
    Kijk ik even niet op je site door (andere) geboortegolf en staan er hele reeksen! Leuk om te lezen! Ben laat met mijn reactie want je zit nu in de bush - hopelijk te genieten met een gepaaide kapitein als gastheer. Ben benieuwd naar de verhalen!
    Jaap: houd vol! Wat zullen jullie genieten in Colombia!
    liefs maaike

• 12 November 2006 - 20:34

Tina:

hoi Gerdien,

LEuk om je belevenissen te lezen! Wat spannend dat je nu toch echt in de rimboe zit. Die weken zullen ongetwijfeld omvliegen. Als je terugkomt dan kan ik je uitsluitsel geven over mijn jobhoppen. Weet nu nog niets. Verder alles goed hier; onze kleine man is nu ook al bijna twee dus binnenkort vieren we dat.
    Ok, pas goed op jezelf!
    Liefs, Tina

• 12 November 2006 - 20:38

Tina:

O ja , Hansepans die Roti shop in Rotterdam moeten we maar eens bezoeken en ik wil ook graag alles horen van geboortenieuwtjes want nu moet ik het op Gerdien's site lezen van Willemien. Nou, voel me nu net zo ver van Rijnhove als Gerdien!
    Zie je 15 december wel op het grote Horizon uitje. Jammer he Gerdien dat je dat nou moet missen!

• 14 November 2006 - 20:26

Mirjam:

Ik ga gewoon berichtje achterlaten, dan heb je 'straks' iets te lezen.

Ik heb vandaag grats mijn fiets laten maken bij de fietsenmaker (jouw oude) die inmiddels uitgebreid is. En nee, ik heb geen flessen drank meegebracht. Ben erg benieuwd naar de gepaaide kapitein. En naar het bloedhuis. Gatsiedarrie.

Wil je eigenlijk uitgebreid mailen, zodat je bij terugkomst in de bewoonde wereld waarschijnlijk een dag kwijt bent aan het lezen van je mail, maar je wel op de hoogte bent. Maar ik mail wel als ik terug ben uit Berlijn. Nog twee nachtjes slapen.... :-)

• 15 November 2006 - 10:23

Deliaan:

Is wel even wennen, zo lang niets van Gerdien te horen. Ik vind er niks aan zo. Maar wel leuk om te lezen dat jij, Mirjam naar Berlijn gaat, is het eindelijk zo ver! Geniet ervan, ben heel benieuwd hoe het zal zijn.

• 15 November 2006 - 17:50

Kim:

Vind het ook maar niks dat we zolang niks van Gerdien horen :-(
    Kijk uit naar je verhalen over de jungle-weken!
    Nog 2 maanden, kan haast niet wachten! De digitale camera gaat mee, zullen we es ff wat fotootjes plaatsen :-D
    Salsalessen, fietsen, cocktails, gaat helemaal goed komen! Joehoe!! Heb er mega-zin in!

• 16 November 2006 - 20:06

Maaike:

Lieve Gerdien,

Hoe bevalt het je in 'the middle of nowhere'? Radiostilte; je bent vast op een idyllisch plekje zonder computers. Hoop dat het werk je bevalt, ben benieuwd naar de verdere berichtgeving! We denken aan je.

Dikke kus van Thore & Maaike

• 17 November 2006 - 21:21

Marjan Hamerling:

Hoi Gerdien, je bent al weken weg en ik ben nog niet gewend aan deze situatie. Marian en ik werken ons een slag in de ronde om alles op orde te houden , zodat je met een gerust hart weer terug kan komen.
    Geniet maar lekker van deze bijzondere periode
    in je leven in de surinaamse rimboe. Groet Marjan

• 22 November 2006 - 23:37

Mirjam:

Niks van Gerdien horen heeft ook een positieve kant; anders hoorden we nu steeds hoe lekker warm het daar is, zodat we nog meer beseffen hoe koud en guur het hier is. Ik ga een kruik maken.... :-(

• 23 November 2006 - 16:05

Kim:

Ja, dat is idd een positief iets.... Maar dan ook het enige, he? ;-)

• 23 November 2006 - 22:16

Deliaan:

Ben ik het helemaal mee eens. Maar Mirjam, hoe was Berlijn?

• 24 November 2006 - 10:10

Berlijn is altijd leuk :-P
    Maar verder was het ook erg leuk. Wel gek, want het is een soort 'normale omgeving' geworden en omdat in mijn normale 'normale omgeving' mensen Nederlands praten verwachtte ik dat daar ook. Nu verwacht ik hier Duits....

• 25 November 2006 - 10:24

Kim:

Verständlich, das ist sehr logisch, ja.
    Wie war deine krug? Behaglich? ;-)

• 26 November 2006 - 11:58

Haha! Behäglich ja.
    Wist je 'krug' echt? (Ik heb hier gelukkig standaard een woordenboek liggen :-))
    Ben jij al aan het uitstippelen wat te doen in Suriname?

• 27 November 2006 - 10:43

Kim:

Uhh... nee... lang leve vertaalwoord.nl ;-) Uitstippelen nog niet echt, moet nog ff boekjes kopen/zien te vinden.
    Ga 8 december prikken halen bij de ggd... iiieee :-(

• 27 November 2006 - 18:39

Mirjam:

8 December? Wauw, wat ben jij op tijd! Ik herinner mij twee zussen die beiden op het laatste moment hun prikken nog moesten halen. Which reminds me.... ik moet me nog op TBC laten testen :-) kuch

• 01 December 2006 - 20:25

Marije:

Hai Gerdien!

Leuk zeg die stoere verhalen!! Ik hoorde dat je nu een tijdje in de bush, bush zit. Lijkt me een leuke, nieuwe aparte ervaring. Hopelijk is het je ook goed bevallen.
    Nou geniet er nog maar ff van want voordat je het weet moet je alweer terug naar ons koude kikkerlandje.
    doei doei Marije

• 10 December 2006 - 18:53

Mirjam:

Gerdientje, ben je er alweer?

• 11 December 2006 - 09:57

Haagsche Maaike :

Gerdien waar ben je nou??????? Ik hoop alles goed en dat je het geweldig hebt gehad!

• 11 December 2006 - 10:22

Kim:

Als je maar niet uitgehuwelijkt bent aan een bosjesman... Kom nou terug uit de bush bush, zit met smart op je verhalen te wachten!!

• 11 December 2006 - 18:37

Is ze nou al 'es terug?

Misschien heeft ze zelf wel een Bosjesman aan de haak geslagen, omdat Jaap d'r niet wilde vragen.

• 11 December 2006 - 19:24

Sinterklaas:

JD ik vind je geen lief jongetje.

• 12 December 2006 - 10:29

Mirjam:

Nou Sinterklaas, once you black, you never go back!

• 12 December 2006 - 10:34

Kerstman:

Sint, je hebt niks meer te vertelle, je bent het land al uit, nu regeer ik :D
    En toevallig vind ik de redenering van JD heel logisch en begrijpelijk :P ;-)

• 12 December 2006 - 12:30

Sinterklaas:

Kinderen, dat JD zijn eigen wens om te trouwen reflecteerd op zijn jongere zusje is heel begrijpelijk. Ook het gezegde once u go black u never go back natuurlijk ook, aangezien JD daar waarschijnlijk wel op valt. Echter je kan de sint of je zusje ook gewoon vragen om een uit de kluiten gewassen n.ger. Is het trouwens wel handig wanneer je in het vervolg sinterklaas viert zodat ik dan het cadeautje kan adresseren.

• 12 December 2006 - 18:41

Jd:

Wat, eentje uit de stal van Sinterklaas? Nee, hoor. Dank je de koekoek. Ik vind het trouwens bijzonder dat Sint de suggestie wekt dat *ik* op zwart val. Ik ben niet degene die "celibatair" door het leven gaat en ondertussen de zeëen bevaart met een boot vol donkere pieterbazen.

• 12 December 2006 - 18:44

• 12 December 2006 - 18:55

• 12 December 2006 - 19:02

• 12 December 2006 - 19:07

• 12 December 2006 - 19:26

Jd:

Tja, ik refresh-te de pagina en toen stond ik er opeens twee keer op. Maar het was een goed punt, dus dan is twee keer niets te veel.

• 12 December 2006 - 20:09

• 12 December 2006 - 20:09

• 12 December 2006 - 20:10

Jd, hoest, een ezel???

• 12 December 2006 - 21:34

Hans:

Hé Gerdien, zijn die 5 weken nou nog niet voorbij? Ik mis je berichtjes wel hoor, dus ik hoop dat je gauw weer in de bewoonde wereld bent.
    Tot schrijfs en oh ja, voor alle nieuwsgierigen....ik ben nog niet zwanger......

• 13 December 2006 - 13:38

Jaap:

vanavond komt gerdien terug, jeuh

• 13 December 2006 - 13:40

Willemien:

Dag Gerdien,
    Hoi Gerdien,
    Eindelijk heb ik even tijd om al je berichten te lezen...en nu ben je in de bushbush...of kom je al weer bijna terug? Ook ik heb even geen benul van tijd...lekker he als je niet werkt. Als ik je belevenissen lees, zie ik het helemaal voor me en kan ik je lach erbij denken als je rare dingen meemaakt. Ik ben benieuwd hoe het gaat in dat schooltje en of de fles drank voor de baas van het dorp nog wat heeft opgeleverd. Spannend hoor dat je vandaag niet weet wat je morgen gaat mee maakt...
    Liefs, Willemien

• 13 December 2006 - 13:41

Willemien:

Je ziet, ik heb nog steeds last van zwangerschapsdementie...ik begroet je 2x.

• 13 December 2006 - 19:09

Astrid:

Ben je nou al terug? Afgelopen zaterdag even gebruik gemaakt van je handige man! Oh, wat kan hij mooi schilderen! Heb je de rimboe overleefd? Was het leuk? Ben zoooooo nieuwsgierig!
    Liefs

• 13 December 2006 - 19:35

Mirjam:

Ruik ik hier een catfight, meisjes?

• 13 December 2006 - 20:24

Jd:

Tussen mij en Aap? Of tussen mij en Sinterklaas? Of tussen mij en mezelf? (Waarom ben ik er toch altijd bij betrokken? Ik ben zo vredelievend.)

• 13 December 2006 - 21:04

Kim :

Gerdien????

• 13 December 2006 - 21:42

Marjan Hamerling:

Hoi, Gerdien welkom als je weer terug bent uit de rimboe, Marian en ik passen ondertussen op de rimboe Rijnhove,speciaal meidenreservaat,
    waar ook veel te beleven is. Veel loslopend wild zullen we maar zeggen. Goede warme kerstdagen en nieuw jaar gewenst.

• 13 December 2006 - 21:46

Jaap:

net gerdien gesproken en ze is heel aangekomen, jeuhhh

• 14 December 2006 - 13:51

Maaike (den Haag):

Hoeraaaaa je bent er weer! (volgens het bericht van Jaap) hoe was het? en zin in de reis nr colombia?? Ik mis je updates wel hoor, zat al echt af te tellen tot je weer in de bewoonde wereld kwam!
    Hier alles goed.
    Geniet van computers, douches, parbo bier enz.. (of waren die laatste 2 ook in de bush?)
    Liefs maaike

• 14 December 2006 - 14:37

Deliaan:

Jeeh, je bent er weer! Moet je wel snel wat van je laten horen, anders weten we het natuurlijk nog niet zeker;)Ik hoop dat je het heeeel leuk hebt gehad, ben ook super nieuwsgierig naar je verhalen. En dan ga je nu eindelijk Jaap weer zien! Heel veel plezier in Colombia. Je boft maar met al die reizen. Ben gewoon jaloers. Oja, Jaap, wanneer heb je dan foto's van die andere familieleden van andere vrijwilligers die je op internet zou plaatsen zodat wij achterblijvers toch een beetje een idee hebben van hoe het eruitziet en niet hoeven te wachten totdat Kim eindelijk naar Suriname gaar?